Skip to content

Hård kritik från HSV

16 april 2009

Högskoleverkets (HSV) senaste granskning av arkeologiämnet finns tillgänglig på nätet sedan 2009-04-15. Utifrån denna har HSV beslutat att bland annat granska alla osteologiutbildningar närmare. Man är förhållandevis positiva rörande arkeologiämnet som helhet men ger också en hel del tuff kritik och osteologin tillhör dem som får hårdast kritik; främst beroende på och det låga antalet disputerade lärare, docenter samt professor.

I det kommande numret av Benbiten kommer en omvärldsanalys rörande detta finnas.

Se också Aardvarchaeology.

Osteologiska föreningen genom Magnus Reuterdahl

2 kommentarer
 1. 16 april 2009 20:40

  Ett stort problem är ju att även om det har funnits ett flertal disputerade lärare på osteologen så har få varit fast anställda, och det är bara det som räknas. Med tanke på hur mycket osteologer kommer till användning på utgrävningar, och hur mycket forskningen behöver bra osteologiska analyser, så är det bedrövligt att det inte satsas mer på den här grenen av arkeologi i Sverige.
  Sen tycker jag personligen att tre utbildningar är i överkant, tveksamt om det ens finns utrymmer för två i vårt lilla land. Bättre att samla resurserna på ett ställe – osagt vilket.

 2. ostfor permalink*
  16 april 2009 21:18

  Jag håller med dig i stort, sedan tror jag att man i detta fall bör skilja grundutbildning och forskarutbildning, vilket också HSV gör. man verkar anse att det finns utrymme för tre grundutbilningar men mellan raderna känns det som om att man anser att två forskarutbildningar är i mesta laget om än inte omöjliga. Men det finns en poäng i att samla resurserna.

  Vad gäller lärarna håller jag med dig om att det funnits och finns en hel del disputerade lärare, dock är det ett problem med att de sällan eller aldrig anställs under längre perioder vilket ger ett kontinutetsproblem likaledes är det besvärande med bristen på professor och docenter.

  Magnus Reuterdahl

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: